19 Ιαν 2010

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ - ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ


Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΗΣ, ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΙΜΟΡΑΓΟΥΣΕΣ ΠΛΗΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ, ΠΟΥ ΑΠΟΡΟΦΑ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ, ΠΟΣΟ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΕΤΗΣΙΩΣ. ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΡΥΠΟΓΟΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΑΝ ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ, ΠΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΦΤΑΝΕΙ ΤΑ 15 ΒΑΡΕΛΙΑ ΑΝΑ ΚΑΤΟΙΚΟ, ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΤΑΤΑΣΣΕΙ ΣΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ, ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ 27 ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΟΤΑΝ Η ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙ 11,8 ΒΑΡΕΛΙΑ ΑΝΑ ΚΑΤΟΙΚΟ, Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ 11,7 ΑΝΑ ΚΑΤΟΙΚΟ, ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ 10,9 ΒΑΡΕΛΙΑ ΑΝΑ ΚΑΤΟΙΚΟ. ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ 5% ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ,ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ, ΦΤΑΝΟΥΝ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ ΤΟ 20% ΑΠΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΥ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ.
ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ, ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΟΣΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ, ΟΣΟ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ. ΚΑΙ ΟΜΩΣ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΑ ΠΕΔΙΑ, ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ, ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ, ΚΑΛΥΠΤΩΝΤΑΣ ΜΟΝΟ ΤΟ 1% ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ, ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ 5% ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.
ΘΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΤΕ ΤΙ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΩΝ ΠΕΔΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΗΣ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΡΗΓΜΑΤΑ, ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΤΜΟΙ ΚΑΙ ΖΕΣΤΟ ΝΕΡΟ, ΥΨΗΛΗΣ ΕΝΘΑΛΠΙΑΣ (ΠΑΝΩ ΑΠΟ 150 ΒΑΘΜΟΙ ΚΕΛΣΙΟΥ ), ΜΕΣΗΣ ΕΝΘΑΛΠΙΑΣ ( ΑΠΟ 100-150 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ ), ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΗΣΕΝΘΑΛΠΙΑΣ, ( ΚΑΤΩ ΑΠΟ 100 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ ). ΤΑ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ. ΤΟ ΙΓΜΕ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΡΕΥΝΕΣ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΔΙΑ.
Η ΝΗΣΟΣ ΜΗΛΟΣ ΚΑΙ Η ΝΗΣΟΣ ΝΙΣΥΡΟΣ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΠΕΔΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΚΑΙ ΜΕΣΗΣ ΕΝΘΑΛΠΙΑΣ, ΤΕΤΟΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΑΥΤΑ ΝΗΣΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ 180 MW ΕΤΗΣΙΩΣ, ΙΚΑΝΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΙΧΜΗ ΖΗΤΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΟΛΗ ΤΗ ΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΘΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ. ( Ε.Ρ.Τ 3 , 19 -1-2010 ).
ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, ΤΟ ΣΟΥΣΑΚΙ, ΤΟ ΣΜΟΚΟΒΟ, ΟΙ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ, ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ, ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ, ΜΕ ΑΝΕΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 20% ΤΩΝ ΕΤΗΣΙΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΠΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΑΝ ΘΕΛΗΣΟΥΜΕ, ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 60 % ΤΩΝ ΑΝΑΓΛΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ! ΕΝΩ ΑΛΛΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 100 % ΤΩΝ ΑΝΑΓΛΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ 100 ΗΜΕΡΕΣ, ΕΠΡΕΠΕ ΗΔΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ, ΝΑ "ΤΡΕΞΕΙ" ΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ, ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ, ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ Η Δ.Ε.Η, ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ, ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙ ΤΑ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΑ ΠΕΔΙΑ, ΑΜΕΣΑ, ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ, ΜΕ ΜΕΤΑΛΛΑΚΤΕΣ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ, ΣΕ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ, ( ΚΑΤΩ ΑΠΟ 0,12 ΛΕΠΤΑ ΤΗΝ ΚWH ) ΤΑ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΑ ΠΕΔΙΑ, ΣΑΝ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΟ ΘΕΙΟ, ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΨΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΡΙΝ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΠΡΟΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΛΕΟΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΞΕΙ.
Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ "ΤΡΕΞΕΙ", ΤΩΡΑ!
ΟΙ ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ. ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ. ΟΙ ΠΟΛΛΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ, ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΟΤΕ.

1 σχόλιο:

Γεωθερμία είπε...

Τα μειονεκτήματα της αβαθούς γεωθερμίας είναι:

- Το αρχικό κόστος ενός γεωθερμικού συστήματος είναι υψηλότερο από αυτό των συμβατικών συστημάτων, αλλά κάνει απόσβεση σε λίγα χρόνια.
- Για τα ανοικτά γεωθερμικά κυκλώματα απαιτείται παροχή καθαρού νερού (π.χ. από γεώτρηση).
- Κατά την ανόρυξη των γεωτρήσεων δημιουργείται λάσπη, η οποία θα πρέπει να ξηρανθεί και να απομακρυνθεί από το χώρο ανέγερσης της κατοικίας.